Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

donderdag 18 september 2014

Aspecten van veiligheid in de Biodanzales (deel 5)

Ik ga weer verder met de aspecten van veiligheid die je in een Biodanza les kunt tegenkomen....

Kiezen en gekozen worden.

Kiezen en gekozen worden is een spannend aspect van Biodanza.
  • Je kunt gekozen worden door iemand waarmee je niet wilt dansen: ga je dan die uitdaging aan, durf je nee te zeggen of zet je je er over heen?
  • Je kunt niet gekozen door iemand waarmee je heel graag wilt dansen: voel je je dan afgewezen of neem jij dan initiatief?
  • Soms wil je heel graag met iemand dansen en durf je dat niet rechtstreeks te vragen of te laten merken en dan ontdek je dat je steeds “toevallig” bij de ander in de buurt gaat dansen in de hoop dat die je zal vragen of uitnodigen. Maar wat houd je tegen om zelf initiatief te nemen?
  • Soms heb je angst om niet gekozen te worden en over te blijven, niet gewild te zijn. Neem je dan zelf initiatief, of vind je dat te eng en blijf je toch afwachten?
  • Soms wordt er een oefening voorgesteld die je wel zou willen doen maar dan alleen met iemand bij wie je je heel veilig voelt. Durf je daar duidelijk in te zijn? Wanneer je je niet veilig voelt bij de persoon die de oefening met je wil doen, kun je de oefening soms beter niet doen. Wanneer je je “eroverheen” zet, doet dat je soms meer schade dan goed. Je mag vragen en uitkomen voor wat je werkelijk voelt en wilt. Sommige mede dansers kunnen je echter enorm verrassen. Iemand tegen wie je weerstand voelt of waarover je een vooroordeel hebt kan verrassend prettig zijn om een oefening mee te doen. Het blijft een kwestie van experimenteren, opmerkzaam zijn en eerlijk zijn, naar je zelf en de ander.




Chemie.

Het is heel normaal dat je met de ene persoon een betere klik hebt dan met de ander. Soms heb je ook verschillende soort klikken met iedereen. Met de ene persoon kun je heerlijk kletsen, bij de andere persoon is het heel veilig om stil te zijn, met weer een ander kun je heel gemakkelijk een gezamenlijk ritme vinden, een ander is prettig om in de ogen te kijken en weer een ander voelt prettig om vast te houden of veel plezier mee te maken of heel expressief te zien. Bij sommige personen voel je heel veel aantrekkingskracht, bij anderen heel weinig. Je hoeft niet alles met iedereen te hebben. Accepteer het gewoon zoals het is. Het is geen punt als het geen punt is.

Kleine stapjes.

Wat betreft je ontwikkeling, het vrijer worden, het contact aangaan, het laten zien wie je bent en wat je wilt is het helemaal oké om kleine stapjes te zetten. Zet je innerlijke deur op een klein kiertje, Zet hier en daar wat voelsprietjes uit en kom tevoorschijn in kleine stapjes. En als je schrikt kun je altijd weer een stapje terug doen.

Als “stel” Biodanza doen.

Wanneer je met je levenspartner Biodanza doet in dezelfde groep, is dat een extra uitdaging. Zowel voor jezelf, als voor de groep. Hoe vrij durf je te zijn in het bijzijn van je partner? Hoeveel ruimte durf je elkaar te geven ten aanzien van contact, intimiteit en plezier ervaren met anderen? Dans je veel met elkaar of juist weinig? Hoe ga je om met je seksualiteit, naar elkaar en naar anderen? Het is belangrijk dat je je als stel wel goed afstemt op de groep, ook echt contact met anderen aangaat en niet te veel de veiligheid bij elkaar zoekt. Het is voor de groep niet fijn wanneer je enorm gaat staan zoenen in een les, maar het is voor jezelf soms niet fijn teveel in je hoofd te zitten en “op te letten”. Het blijft een extra uitdaging, waarbij afstemmen, fijngevoelig zijn, open staan voor de groep, elkaar de ruimte geven, allemaal belangrijk zijn.



Kussen, zoenen, tongzoenen.
In een Biodanza sessie worden wel eens kussen op de wang en soms in een gevorderde groep wel eens een kus op de mond uitgewisseld. Soms in een zeer gevorderde groep zoals in de docenten opleiding, wordt wel eens gezoend in een compacte groep. Het is belangrijk te beseffen dat dit laatste een zeer gedifferentieerde liefkozing is en dat dit niet betekent dat iedereen moet kussen en moet worden gekust. Zo’n kus ontstaat in de vervoering van aantrekkingskracht en dit “klopt” alleen wanneer het wederkerig en in feedback is met elkaar en met de groep. Bij de kus waarbij alles klopt is het de bedoeling dat men naar elkaar toekomt. Het stelen van een kus is ontoelaatbaar binnen Biodanza. In gevorderde wekelijkse groepen worden wel kussen op de wang uitgewisseld, tongzoenen is wat mij persoonlijk betreft meer iets dat buiten de Biodanza sessie hoort. Rolando zei “bij Biodanza kun je honger krijgen, je eet thuis”, en dat lijkt me een prima aanwijzing dat de sensualiteit en seksualiteit wel gewekt worden maar niet volledig wordt uitgeleefd in een sessie. Vooral bij de aanwezigheid van “paren” in een groep is het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. Biodanza is geen setting om je verliefdheid en verlangen vrij uit te leven. Het is essentieel dat je altijd in contact bent, met jezelf, de ander, de groep en het proces waarin je je met elkaar bevindt. Het is steeds de kunst te leren inter-persoonlijk contact te reguleren, afgestemd op je eigen behoeften en grenzen, in contact met de groep waar binnen je je bevindt.


Zoveel intimiteit.
Een leerling van me kwam eens naar me toe en zei dat ze in de Biodanza les meer intimiteit beleefde dan in haar dagelijkse leven en dat het haar verwarde. Dat aanbod van contact, nabijheid, aanraking, intimiteit kan inderdaad verwarrend zijn. In een les ben je soms intiemer met mensen dan je in je dagelijkse leven gewend bent, ook al ken je je medeleerlingen minder lang of minder goed. In je dagelijkse leven ben je misschien alleen zo close met mensen waarmee je een intieme relatie hebt, maar in de les doe je oefeningen met iedereen. Daardoor kun je in verwarring raken. We zijn zoveel vrije intimiteit niet gewend. Bij Biodanza horen spelregels, duidelijke afspraken, het is een veilige ruimte waar binnen je je kunt openen voor contact, maar dat contact is niet grenzeloos. Belangrijk is het dat je steeds heel goed blijft letten op je eigen gevoel. Je mag je fysiek ook weer terugtrekken, je mag grenzen aangeven, je kunt “ho” zeggen. Ga nooit over grenzen omdat je de ander wilt “sparen”. Eerlijkheid en echtheid zijn essentieel. Steeds afstemmen met jezelf en de ander in het moment is heel belangrijk.

En je relatie thuis dan?
Wanneer je een relatie hebt en alleen jij begint aan een transformatieproces, dan zal dat ook invloed hebben op je relatie. Soms wordt je je door Biodanza bewust van gemis. Dat kan pijnlijk en confronterend zijn. Soms wordt er iets in je wakker gemaakt… en wat doe je daar dan in je leven mee? Het is heel belangrijk dat je het ontdekte en geleerde kunt integreren in je leven, maar dat kan een heel proces zijn. Misschien wil de ander mee-leren-ontdekken, maar misschien is de ander ook bang of ongerust. Het is goed zo nu en dan een deelronde in je wekelijkse groep te doen en te delen wat er in jezelf allemaal gebeurt en welke impact dat heeft. In sommige gevallen is het aan te raden een therapeut te zoeken om dieper onderzoekswerk en heling mogelijk te maken. 



Seksuele voorkeur & geaardheid.


Biodanza heeft geen oordelen over je seksuele voorkeur en geaardheid. Groepen zijn gemengd. Er dansen heteroseksuele mannen en vrouwen, homoseksuele mannen en vrouwen, er kunnen transgenders, metroseksuelen (heteroseksuele mannen met vrouwelijke trekken), travestieten en androgyne personen mee dansen. Biodanza heeft geen "goed of fout", "natuurlijk of afwijkend" of andere oordelen over seksuele voorkeuren en geaardheid. Er wordt niet speciaal aandacht besteed aan wat je bent en hoe je zou moeten zijn. Het belangrijkste is veiligheid, respect, het zorg dragen voor elkaars veiligheid en ontwikkeling. Er zijn wel eens oefeningen speciaal voor mannen of speciaal voor mannen. De meeste docenten zullen bij een vrouwendans, iedereen uitnodigen die zich vrouw voelt en bij mannendansen, iedereen die zich man voelt. Er zijn dansen van Yang en Yin waarbij iedereen de meer mannelijke en vrouwelijke aspecten in zichzelf bewust kan worden en kan voelen. Mits je de groepsleden met respect benadert is iedereen bij Biodanza welkom. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten