Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

donderdag 4 september 2014

Veiligheid in de wekelijkse Biodanza les (deel 2)



Bij de afbeelding:
Het nieuwe "Biodanza veiligheidskeurmerk". Hier ben je veilig. Bio-centrisch gebied. Iedereen is vóór je. Je wordt voorzichtig aangeraakt. Je mag groeien in je eigen tempo. Spontaniteit wordt aangemoedigd. Eigenheid is gewenst. Verlegenheid is welkom. Emoties mogen er zijn. Gebied vol positieve eco-factoren. 


Grenzen ontdekken bij jezelf ten aanzien van de 5 lijnen
Het is mogelijk dat je in jezelf grenzen, angsten en blokkades tegenkomt ten aanzien van één of meer van de 5 lijnen. Hoe is het met jouw vitaliteit, affectiviteit, creativiteit, seksualiteit, transcendentie? Het is waardevol dit bij jezelf te onderzoeken. Aandachtig te voelen tijdens de les wat er in je omgaat, het te bespreken met de docent, na te gaan hoe je in je leven bent omgegaan met die desbetreffende lijn van potentie in jezelf.

Hygiëne
Voor mij persoonlijk zijn geuren heel krachtig. Ik voel me veiliger bij frisse schoon ruikende mensen. Het kan zijn dat iemand die sterk ruikt, erg zweet of uit zijn of haar adem ruikt, weerstand bij je oproept. Dat is heel natuurlijk. Biologisch gezien zijn we ook gewoon “dieren” en is geur essentieel in het bepalen bij wie je je goed voelt en bij wie niet. Echter, hoe meer je danst, hoe meer ruimte je krijgt over het algemeen voor mensen waar je vroeger veel moeite mee had. Toch zit daar wel een grens aan en dat is helemaal oké. Voor jezelf en de mensen om je heen is het heerlijk wanneer je goed voor jezelf zorgt. Lekker schoon, verzorgd, heerlijk geurend en met een frisse adem ben je veel gemakkelijker benaderbaar. En een goede hygiëne is ook een aspect van vitaliteit. Het komt veel voor dat net beginnende dansers meer zweten en sterker ruiken, dat kan te maken hebben met onveiligheid en angst. Meestal vermindert dat naarmate men langer danst en naarmate men zich veiliger voelt en de groep integreert. Sommige mensen nemen een handdoek mee, om zweet even af te drogen, ook zijn er mensen die een schoon shirt meenemen en dat na de actieve oefeningen aantrekken.  Voor je naar de les gaat even lekker douchen en je omkleden kan een fijne voorbereiding zijn voor een les. Je spoelt de dag even van je af en maakt je klaar voor de dans en de ontmoetingen. Wanneer iemand echt niet schoon is en wanneer dat niet in het transformatieproces van Biodanza verandert, kan de docent een deelnemer daarop aanspreken (op een liefdevolle manier). De docent nodigt de deelnemer dan uit zichzelf beter te verzorgen en zo ook gemakkelijker benaderbaar te worden voor contact.

Happy, happy

Biodanza is geen ideale wereld die altijd leuk, blij en happy, happy is. Je komt van alles in jezelf en bij de anderen tegen en dat is juist prachtig. We focussen wel steeds op het licht: de ingang is het lichte, de vreugde, de schoonheid en de liefde. Toch moet je soms eerst door wat duister om dat nieuwe licht binnen te laten. Het is belangrijk je wel te laten inspireren door het licht en de vreugde, je mee te laten nemen, maar niet tegen je eigen gevoel in te gaan. Soms ben je even niet happy, of heb je geen zin om te lachen. Dat is helemaal oké, laat het er gewoon even zijn. Toestemming doet het meestal smelten als sneeuw voor de zon. 

Omgaan met de eigen opkomende emoties, blokkades, oud zeer.
Emoties mogen er gewoon zijn. Verdriet, blijheid, ontroering, verwondering en plezier. Je kunt het gewoon even laten gaan. Je kunt er met alle aandacht in jezelf bij zijn, het doorvoelen, het laten stromen, zonder dat het geanalyseerd, begrepen, omgezet of verandert hoeft te worden. 

Gedachte van Sas in haar opleiding

De weg naar binnen is eigenlijk jezelf uitdrukken; naar buiten komen. Wanneer je jezelf laat zien aan anderen, laat je jezelf ook zien aan jezelf. Je hoeft niets anders te doen, dan te stoppen jezelf te stoppen.

Omgaan met de emoties van anderen
Ook de emoties van anderen kun je er gewoon laten zijn. Als deelnemer hoef je niemand te “redden”. Soms is aandacht wel steunend, soms juist niet. Het is belangrijk dat je de ander eerst zelf de ruimte en het vertrouwen geeft om het gevoel zelf te dragen. Daarna kun je eventueel wat nabijheid geven. De ander kan die nabijheid zelf opzoeken, wacht dat gewoon even af. In een deelronde wordt soms ook duidelijk wat een ander nodig heeft. Het is maar de vraag of troost altijd het meest helend is. Soms is ruimte voor het gevoelde gevoel belangrijker. Soms is vertrouwen geven (dat de ander zelf sterk genoeg is) belangrijker. Soms is er troost en steun nodig. Ook helpt het je wanneer je niet te snel de emoties van de ander analyseert of ze een betekenis geeft. Je kunt ze gewoon zien als een stromend gevoel. Het is ook een kunst bij jezelf te blijven wanneer iemand naast je veel emoties ervaart of uit.

Iedereen heeft andere behoeften ten aanzien van nabijheid
De behoefte aan nabijheid verandert in de tijd dat je Biodanza beoefent en kan ook per les verschillen. Soms wil je ruimte en los zijn, soms wil je nabijheid en verbonden zijn. Soms ben je in de war over wat je wilt. Respecteer je eigen behoefte en die van anderen. Om dat te kunnen opmerken is het belangrijk dat je aandachtig bent en fijngevoelig. Aandachtigheid is misschien wel de beste manier om op te merken wat er in en om je heen gebeurt en gevraagd wordt. Ga niet tegen jezelf of de ander in.

Het is de uitdaging om heel fijne en subtiele signalen te leren lezen in jezelf en bij de ander.
Door Biodanza wordt je gevoeliger voor non-verbale signalen. Een gevorderde Biodancero (iemand die Biodanza beoefend) is zowel vrijer als fijngevoeliger en aandachtiger. Je wordt vrijer van geest en tegelijk gevoeliger voor de beleving en de behoefte van de ander. Het is niet zo dat je als gevorderde Biodancero simpelweg meer durft en doet. Je ontdekt ook hoe kostbaar de ander is en hoe je die met aandacht, tederheid en respect kunt benaderen. Bij alle oefeningen waarin je in contact bent is het belangrijk die subtiele signalen van elkaar te leren lezen. Hoe meer de ander zich aan je overgeeft, hoe meer aandacht, tederheid en zorgvuldigheid er van je gevraagd wordt.

Het gaat om geven en ontvangen, nooit om pakken en nemen
Bij Biodanza gaat het altijd over geven en ontvangen. Het gaat nooit over pakken, nemen en grijpen. De essentie is vrijwilligheid. Je wordt uitgenodigd, maar nooit gedwongen of geforceerd. Zo is het ook in het maken van ieder soort contact en bij aanrakingen. De ontvanger heeft steeds de leiding daarin. De gever nodigt uit, de ontvanger geeft zich al dan niet. De gever geeft, maar neemt niet. De ontvanger ontvangt, maar neemt ook niet.

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten